home > dutch > studies > diversen > opdringerige-gedachten.php

Opdringerige Gedachten, oftewel dwanggedachten

Terwijl ze auto aan het rijden zijn, hebben veel mensen wel eens de gedachte gehad 'Wat als ik me tegen de stroom instuur?' Alleen om de gedachte weer gelijk te verwerpen en te vergeten. Dit betekent helemaal niet dat je suïcidaal bent, wanneer zulke dwanggedachten in je opkomen. Maar er zijn ook miljoenen mensen die echt last hebben van dwanggedachten die zich maar blijven opdringen aan hen. Deze kunnen religieus van aard zijn, van schreeuwen in de kerk to godslastering. Ze kunnen sexueel zijn. Ze kunnen fantasietjes zijn over het aandoen van lichamelijk letsel. Zij kunnen vol van discriminatie zijn. Wanneer zulke gedachten aanhouden en meer worden, kunnen we een beetje ongerust worden, zelf zeer aangedaan tot aan OCD. Voor alle duidelijkheid, ik heb het niet over psychiatrische 'stemmen'.

Nu zeg ik je, wees niet bang van zulke gedachten. Bevecht ze niet me dezelfde compulsiviteit in welke ze je lastig vallen. De Here Jezus is oneindig groter dan onze gekheden, ook dwanggedachten en zondige gedachten zelfs. Onthoud dat en bedenk dat goed wanneer je er last van hebt. Christus is gestorven voor Zijn kinderen en zij worden bedekt door Zijn bloed, hoe slecht ook de gedachten die ons bevechten. De apostel Paulus heeft het over 'innnerlijke angsten'. En dwanggedachten kunnen angstaanjagend zijn. Maar je bent niet alleen. Opnieuw, miljoenen personen hebben er last van. Laat je schuldgevoel je niet overweldigen. Laat ze niet teveel aan je blijdschap in de Heere komen, die je kracht is.

Persoonlijk denk ik dat in mijn geval veel kan uitgelegd worden wat de oorzaak betreft. Iets ergs overkwam mij jaren geleden en ik was niet alleen erg van streek, maar godslasterlijk boos op God. Veel erger dan Jona en Job. En later vond ik dat ik de Here had verraden op een ergere manier dan Petrus. Ik twijfelde soms zelfs aan mijn eeuwig behoud. De dingen werden nog complexer door beledigingen van familie en medegelovigen. En voordat je het weet, ben je in oorlog met de duivel. "Onderwerp je aan de Here en wedersta de duivel en hij zal van je vluchten." Dit zei ik vaak tegen mezelf. Maar het hielp niet. Ja, de dingen werden erger.

En dan heb je hulp nodig. Zet je schaamte aan de kant en vraag of mensen voor je willen bidden. En opnieuw, vecht niet tegen dwanggedachten met dezelfde compulsiviteit zoals ze je lastig vallen. Opnieuw, de Here God is oneindig ver boven jouw, in Zijn ogen, kleine gevoelens. Zo nodig, zoek raad van een psycholoog en in sommige gevallen accepteer medicatie. Opnieuw, wees niet bang. Probeer geestelijke liederen te zingen. Geniet van de natuur. Relax. Er bestaat geen onmiddellijk gevaar en je bent niet de enige.

Het is erger wanneer je lijdt onder hoorbare tourettes, zelfs dwangvloeken. Wanneer je een christen bent, dan hoop ik dat je medegelovigen mensen met begrip zijn! In zo'n geval moet je je dagelijkse kruis dragen en moet je het onvermijdbare accepteren. Echter in de meeste gevallen hebben mensen alleen last van dwanggedachten. Een van die is angst dat je geliefden iets overkomt. In mijn geval werd het zo extreem, dat wanneer er sprake was van een auto-ongeluk op TV, ik automatisch aan mijn kinderen dacht.

Ik probeerde ook het volgende schietgebedje wanneer een dwanggedachte optrad: "U bent genadig, langzaam tot toorn, vol erbarmen en rijk aan Liefde. U bent heilig, heilig, heilig." Maar dat hielp ook niet genoeg. Maar wel een beetje. De zaken werden verergerd door sexuele gedachten. De beste oplossing, echter, is om je ogen of hoofd weg te keren en niet een tweede keer te kijken. Dit gebeurde zelfs jaren nadat ik wekelijks soft porn op TV keek. Ik ben bang dat ik hier nog lang last van zal hebben en dat alles wat ik kan doen is, mijzelf in de gaten te houden en me niet verder gek laat maken. De Here is voor mij gestorven en Hij is oneindig boven mijn zonden en zondigheid verheven.

Ik adviseer jou en mijzelf, om te blijven bidden, totdat de Here een doorbraak geeft en bevrijding. En laat ook anderen voor je vechten in het gebed. Kijk uit voor fanatieke duiveluitwerpers. Zij doen meer kwaad dan goed. De Bijbel roept ons op om elkaar te vergeven en om voor elkaar te bidden, opdat we genezen.

Het is vanwege dit soort zaken, dat de Bijbel ons aanraadt om de vluchten voor de passies van de jeugd, die tegen een gezond sexueel leven gaan en ons oproept om onszelf te heiligen. Dit is een groeiproces en schijnbaar is het niet de bedoeling dat dat stopt. Want er staat geschreven dat zelfs de Here Zichzelf heiligt en Hij is zonder zonde!


Wat vindt u van deze website?
Naam:
Emailadres:
URL:
Anoniem:
A. Zeer goed.
B. Vrij goed.
C. Gaat wel.
D. Vrij slecht.
E. Zeer slecht.
Toelichting: